CEL demo avond

7 januari 2020

Afgelopen maandag was het weer zover. De maandelijkse “demo-avond” in het Cohesion Experience Lab was weer aangebroken waarin verschillende teams een presentatie geven van hun deliverables uit de afgelopen sprint. Ook dit keer was de avond goed gevuld met verschillende demo’s en leerzame presentaties.

BBQ Workshop video

De avond is door Henri Bosman afgetrapt met een leuk filmpje van de barbecue workshop die we op vrijdag 22 juni hebben gevolgd bij Weber in Amersfoort. Tijdens deze workshop kwam onze passie voor IT en barbecueën goed naar voren. We hadden een door ons zelf ontwikkelde kerntempratuur probe meegenomen en uitgetest. Onze passie, plezier, gezelligheid en teamspirit is door de videograaf zeker goed in beeld gebracht!

BBQ meter demo

Na het video verslag mocht ik direct mijn demo geven over de BBQ temperatuur meter. De meesten hadden de Raspberry PI creatie al in actie gezien, maar in de demo ben ik dieper ingegaan op de gebruikte technieken en het ontwikkelproces. Er is een front-end applicatie ontwikkeld in PHP welke tegen een MySQL database praat. De technische afhandeling van de sensordata, LCD display, verlichting en alarm werden afgehandeld door verschillende Shell en Python scripts. Op de planning staat nog het optimaliseren van de Docker images en het afronden en finetunen van de buildstraat in GitLab.

Retrospective “Energy Star Rated DevOps”

Ook Marck en Siebren hadden een presentie (en demo) voorbereid. Zij zijn bezig met het bootstrappen van OpenShift Origin en een volledig geautomatiseerde uitrol hiervan naar AWS zonder Ansible Playbooks hiervoor te gebruiken. Dit om meer begrip te hebben over hoe OpenShift onder de motorkap in elkaar zit en de technische configuratie hiervan.  Tijdens de afgelopen demo avonden hebben we verschillende demo’s mogen zien van hun voortgang hierin. Dit keer stond ook een presentatie van hun retrospective op de planning. Zij deelden met ons de huidige voortgang, maar ook hetgeen waar ze tegenaan lopen, hoe ze dit willen oplossen en wat ze op een andere manier gaan doen. Marck gaf daarnaast een korte uitleg over Open vSwitch wat door OpenShift  gebruikt wordt om overlay netwerken voor de containers te kunnen realiseren. Siebren schetste achteraf ook nog even de omvang van het project door de Ansible Playbooks van de OpenShift installatie te laten zien.

Red Hat Sattelite installatie

Jamal, Peter en Ronald presenteerden hun voortgang met betrekking tot de installatie van Red Hat Satellite. Tijdens deze demo kwamen verschillende in’s en out’s naar voren. Vanaf het aanmaken van de licentie artifacts tot de uiteindelijke installatie en de eerste configuratie van Red Hat Satellite. Tijdens de presentatie werden zij tussentijds aangevuld met extra feedback door collega’s die hun certificeringen op dit gebied al hebben behaald. Zij gaven extra context en onderbouwing m.b.t. verschillende do’s en dont’s. Ook kregen we verschillende tips om eventueel in de toekomst niet tegen dezelfde problemen aan te lopen die zij hebben ervaren. Denk hierbij aan het gebruiken van een juiste volume indeling en de beste OS keuze.

Bugs & productievertraging: Een wijze les

De laatste presentatie van de avond was van … (omdat het hier een situatie bij een klant betreft hebben wij de naam van onze consultant weggelaten zodat er geen link gelegd kan worden naar de klant) We zijn meegenomen in zijn ervaring met bugs in Enterprise software en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn wanneer updates naar nieuwe versies niet goed getest zijn. Na een aantal bugs en de contexten ervan toegelicht te hebben, de oorzaak waardoor de bugs werden ontdekt en de oplosduur bij de leverancier, ontstond er spontaan ook nog een brainstorm sessie over welke methoden en technieken eventueel ingezet kunnen worden om de verschillende punten uit zijn presentatie in de toekomst te kunnen voorkomen. Een van de ideeën was bijvoorbeeld een geautomatiseerde teststraat voor deze applicaties. De meeste software kan tegenwoordig via API’s worden aangestuurd en zodoende is het mogelijk om voor verschillende scenario’s automatische testen te schrijven. Wie weet, misschien ziet een van de teams dit als een toekomstige uitdaging in het Cohesion Experience Lab. Kosten voor een deugdelijk teststraat/testomgeving worden vaak overschat.

De vraag ontstaat dan, is een testomgeving echt duurder dan de kosten van productie outages en MTTR die voorkomen hadden kunnen worden?

Hiermee zijn we ook aan het einde gekomen van deze blog. Vind jij het interessant om een demo avond bij te wonen? Dat is mogelijk!
Neem contact op met Henri Bosman h.bosman@cohesion.nl of 06-10883760 voor meer informatie.

Zakaria Buhktari
Cohesion DevOps engineer

closearrow-circle-o-downbars